Vinerier på Cypern


I dag er der  i alt ca. 60 små og store vinerier på Cypern  - i trekanten Trodos.Paphos, Limassol –
Det store gamle firkløver på Cypern er der stadigvæk          - ETKO, KEO, LOEL, SODAP –

ETKO startede i 1844 som Haggipavlu og eksporterede bl.a. vin i tønder til hele mellemøsten,
Christodoulos Haggipavlu var den første cypriot til at introducere en commercielt fremstillet brandy.

KEO blev grundlagt i 1927 af lokale handelsfolk. I 1928 købtes et vinery i Pera Pedi som var ejet af Chaplin familien i England. KEO producerer alle vintyper, ouzo, brandy og den berømte KEO øl,
KEO har også en del agenturaftaler med udenlandske leverandører  af øl,spiritus m. v. til Cypern.
Keo var i mange år Cyperns ledende vinproducent

LOEL blev grundlagt  i 1943  af nogle udbrydere fra ETKO sammen med nogle aktionærer/ vinbønder  og efter socialistiske principper. Derved  opnåede man en stor samhandel med kommunistblokken(det tidligere østeuropa). Loel var det første Cypriotiske vinery der begyndte at producere  vine på de af
landbrugsministeriet importerede nye oversøiske  vinsorter
Sodap blev grundlagt i 1947 af ca. 10.000 familier fra 144 landsbyer som et cooperativ  - på grundlaget - ”protect the right of the growers”, med vinerier i  både Limassol og Paphos by (blev lukket ca. år 2000)
I 2004 byggede man midt imellem mandeltræer og vinstokke det store  moderne vineri KAMANTERENA ved Stroumbi, ca.15 km. nord for Paphos. Foruden produktionsfaciliteter er der indrettet et museum visende gammel  vindyrkning og vinfremstilling, et prøvesmagningsrum samt restaurant/cafeteria.
 Begrundelsen for udflytning til vindistriktet er at vinbønder nu kan aflevere friskplukkede druer hele dagen og at bearbejdning foretages omgående. Tidligere var der en lang og besværlig transport fra vinmarker med donkeyer (jallascooter) til biler og den lange vej til Limassol i bagende sol og varme, hvilket gik ud over druekvaliteten.Tidligere lagde man vinerier tæt på havn og udskibning i Limassol, det var nemmere dengang man  solgte og transporterede vinen i store trætønder. Vineriet i Limassol lukker i 2012  I dag er der kun ca 6.000 aktive familier som er aktive i Sodap, da ca. 4.000 familier bor i  den nordlige og tyrkiske del af øen, og dermed afskåret fra at levere druer.

Sodap som er et af Cyperns største cooperativer, og siden 2010 øens største vineri, producerer hvidvine, rosevine, rødvine, muscatvine, Commandaria, ouzo, brandy og zivania, alt   på  de gamle lokale druesorter og nogle oversøiske. Man har gennem årene vundet et utal af medaljer og hædersbevisninger. Der eksporteres til Europa, Nordamerika, Asien, Afrika, Asien og Mellemøsten.
 Som det eneste sted i hele Europa har Cypern aldrig været hærget af vinpest el. sygdom i vinstokke. Et
problem der lagde mange områder øde i Europa. Efterfølgende har mange europæiske lande samt  landene omkring Middelhavet derfor været på Cypern for at hente sygdomsfri vinstokke bl.a.  Champagnedistriktet og Madeira.
Vinstokkene på Cypern gror  i op til ca. 1600 mtr,s højde ved en lille by der hedder Madari i Trodos
Hvert år i sept.  afholdes vinfestival i  byparken i Limassol,  med den berømte ”Vragga Man” ved indgangen
De fleste af øens vinerier deltager i over en uge  med masser af vin, endvidere andre  lokale produkter og mad, masser af lokal underholdning i form af musik og sang,  alt sammen i ca. 25 gr.c.   – en oplevelse – og i tusindvis af lokale og turister der alle går rundt med et vinglas i hånden og smager på de ædle dråber
Vinfestivale havde 50 års jubilæum i 2011, for opstart i 1961.
 
Cypriotisk kaffe laves på en MBRIKIA- Glykos/sød,Metrios/ halvsød ,Sketos / sort (ren kaffe)  til alle serveres altid et glas vand.