Vine fra Cypern
CYPERN  OG VIN
 
Verdens vinproduktion er startet for 7.000 – 8.000 år siden, omkring 35. breddegrad. Der hvor de optimale klima- og jordbundsforhold findes, er det stadigvæk et af verdens bedste steder for vinproduktion.
Cypern ligger på 35. breddegrad, har sol min. 325 dage om året. Jordbundsforholdene er vulkansk jord  og
kalksten, hvilket er perfekt for vinstokkene som i hele vækstperioden næsten ikke bliver udsat for fugt el. regn på de små vinmarker, samtidig med afkølingen af lette vinde om natten fra Middelhavet op ad Trodosbjergets sider, bevirker det at der stort set ikke kan udvikles bakterier, mug el. skimmel på druerne.
Vinstokkene tilpasses og klippes efter solforholdene således at  druerne næsten hele tiden hænger i skygge og er beskyttet under bladene.
Mange vinstokke håndplukkes som regel altid op til 5-7 gange, bl.a. fordi den samme drue bruges forskelligt afhængigt af modningstidspunktet, det kræver viden og erfaring. På f.eks. de ældgamle Xynesteri- og  Mavrodruer  laver  man op til 6-7 forskellige vine af samme drue. Evt. blade og kviste sorteres fra.
På vinerierne er det derfor kun druerne der presses og den næsten rene druesaft der bruges i vinproduktionen. På grund af drueskallens tynde tykkelse, især  på de lokale gamle druesorter, er det begrænset hvilken og hvor mange stoffer der kommer med herfra. De importerede druesorter er mere
tykskallede.  Mange af de ubehagelige stoffer sidder jo netop i bl.a. drueskallerne.
Der er lavet flere  laboratorieundersøgelser og udtalelser om Cypernvine og hvor det viser sig at mange allergikere og diabetikere der  har problemer med vine, sagtens kan tåle Cypriotiske vine bl.a. på grund af det lave tanninindhold (garvesyre) det lave sukkerindhold og andre stoffer i en del af vinene.
En flaske vin indeholder over 500 forskellige stoffer, men ikke altid ens, de er afhængig af vækstbetigelser
rundt omkring i verden, hvor der gror vinstokke og produceres vin.
Vine fra Cypern kan sagtens være tørre, men  er alligevel altid - afrundede – bløde – frugtrige - i smagen.
Derfor er vinene også fortræffelige til brug i madlavning, der er ingen ”bitterhed” at smage
På Cypern findes en meget streng vinlovgivning og kontrol både for at beskytte forbruger , men også de
små lokale vinbønder. I vinprodukter fra øen må  kun tilsættes noget som stammer fra en vindrue.
Cypern har på grund af beliggenheden  og som det eneste land i Europa aldrig været hærget af vinpest .
Historien og vinen er nært forbundne i hele Cyperns tusinder år gamle historie og tilhørsforhold, hvilket
bl.a. ses  i mange af vinnavnene. En rigtig mange år gammel sentens lyder ”drink wine for a better life”
Cypern har verdens første navngivne vin. Verdens første vinkonkurrence blev vundet af Cypern.
Som et af de eneste steder i verden soltørrer man endnu druer udendørs, til brug i dele af øens vinproduktion. En af verdens 10 bedste dessertvine – Commandaria – kommer fra Cypern.
Ole Steen sælger vine fra Sodap Winery, grundlagt  1947 som  cooperativ på grundlaget  ” protect the right of the growers”  og med ca. 10.000 aktionærer fra 144 landsbyer. I dag er Sodap et af øens største cooperativer og øens største vineri som efter nyeste teknologi  producerer hvidvine, rosevine, rødvine,muscatvine, Commandaria, ouzo, brandy og Zivania, det meste på gamle lokale druesorter, og nogle udenlandske. Meget vin sælges på hjemmemarkedet, men også en betydelig mængde exporteres til  store dele af verden.